Stacks Image 312

Omgeving


even laden . . .

Stacks Image 322
Stacks Image 325

Omgeving

It Lytse Hús in Friesland, ligt in het bos- en waterrijke gebied Gaasterland. In de directe omgeving vindt u bos, weiland en prachtige dorpjes als Oudemirdum, Mirns en Rijs. U kunt in de omgeving streekproducten van het seizoen kopen zoals eieren, aardbeien, geitenkaas, yoghurt, jam en honing. Vanuit hier kunt u de Friese 11-steden bezoeken. Per fiets of auto. Uw boodschappen kunt u vlakbij halen in Bakhuizen, bij de supermarkt, de bakker en de slager. Bakhuizen is op 4 km afstand, op ongeveer 10 minuten fietsen.

Uitzichten

Direct vanuit huis heeft u uitzicht op weide en bos. Geniet u van heerlijke zonsopkomsten en prachtige zonsondergangen. Wanneer u wandelend of fietsend de omgeving verkent kunt u met eigen ogen zien hoe prachtig Gaasterland is met de bossen van Rijs, het strand bij Mirns en de uitzichten over het IJsselmeer.

even laden . . .

even laden . . .

Het Mirnser Klif

Het Mirnser Klif (Fries: Murnser Klif) is een keileemrug in de Friese streek Gaasterland ten zuiden van de plaats Mirns. Het rif is ontstaan tijdens het Saalien door oprukkend landijs en vormde een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee en thans nog tegen het water van het IJsselmeer. De gemiddelde hoogte is 2,50 meter boven NAP.

Oudemirdum

Oudemirdum (Fries: Aldemardum) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, provincie Friesland. Het dorp telt ongeveer 1321 inwoners. Oudemirdum is een esdorp en ligt in de streek Gaasterland. In de omgeving liggen de natuurgebieden Elfbergen, Jolderenbos en Oudemirdumer Klif.

even laden . . .

even laden . . .

Rijsterbos

Het Rijsterbos (Fries: Rysterbosk) is een oud wandelbos op een golvende ondergrond. Het is een volgens een lanenstructuur aangelegd bos. Van historisch belang zijn de steenkist, het veertiende-eeuwse grafveldje, de in ere herstelde Slottuin en het vredestempeltje. Het Mirnser Klif, dat op het Rijsterbos aansluit, ligt landschappelijk bijzonder mooi aan de oever van het IJsselmeer.

Sybrandy's

Sybrandy’s Speelpark is gelegen in Zuidwest Friesland te midden van de prachtige bossen van Gaasterland. Zeer geschikt voor schoolreisjes, kinderfeestjes en familiefeesten. In het park is een groot terras bij het cafetaria.
Naast de vele picknickbanken in het park, is er ook o.a. een picknickzaal waar onderdak gegeten kan worden. Gratis WiFi, gratis parkeren. Meer dan 40 attracties en speeltoestellen.


even laden . . .

even laden . . .

Paardrijden

Door de bossen en langs de lange lanen door het prachtige Gaasterland kunt u paardrijden. Er zijn een aantal maneges die goed uitgerust zijn. Mocht u zelf het paardrijden niet actief beoefenen? Bekijkt u dan de Friese paarden in een van de weides in de omgeving. Prachtig!

Fietsen

De directe omgeving van It Lytse Hús en Gaasterland zijn uitstekend geschikt om op de fiets te verkennen en te genieten van de rust en ruimte. Fietsen kunt u bij het huis kwijt en eventueel huren bij een van de vele fietsverhuurders in Gaasterland.

even laden . . .

even laden . . .

Solex rijden

Wanneer u op een andere manier de omgeving wilt verkennen; dat kan op een ludieke manier. Op de Solex. Bij een aantal solexverhuurbedrijven in de buurt worden Solexfietsen verhuurd, eventueel aan groepen. U geniet dan op authentieke wijze gestoken in een leren jas en bijpassende helm van het rijden door de bochtige en heuvelachtige paden door Gaasterland. Lachen!
Genieten van de natuur, en genoeg vermaak voor jong en oud.
H. van Zanten, Amsterdam

Laaxum

Laaxum is een buurtschap in het zuidwesten van de gemeente Súdwest-Fryslân. Laaxum is wel beschreven als het kleinste vissersdorpje van Europa.
Laaxum werd in 1325 Laxnum en in 1487 Laexum genoemd. In 1345 kwam een legertje van graaf Willem IV van Holland onder andere bij Laaxum aan land om de Friezen te bevechten, hetgeen leidde tot de Slag bij Warns. Aan het begin van de 20e eeuw was Laaxum een plaatsje met 16 huizen en 2 boerderijen, waarin samen meer dan 100 mensen woonden. Tegenwoordig staan er 11 huizen en 1 boerderij.
Laaxum is inmiddels een bescheiden attractie voor dagtoeristen. Bij het prachtige haventje bevindt zich een recreatieterreintje.

even laden . . .

even laden . . .

Ontwerp: AF Design

© 2021 It Lytse Hús Mail ons